Адреса: Козле 93-16

ПЕТАР ОРДАНОСКИ: „ЕКОМОНИТОР“ – ХИПЕР СИСТЕМ ЗА МЕРЕЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО

blog image

БЕЗ ТОЧЕН ПОПИС НА НAСЕЛЕНИЕТО НЕ МОЖАТ ДА СЕ КРЕИРААТ ДОЛГОРОЧНИ ПОЛИТИКИ ВО ДРЖАВАТА. БЕЗ ОПШИРНИ ПОДАТОЦИ, НЕ МОЖЕ ДА СЕ БОРИМЕ ПРОТИВ ЗАГАДУВАЊЕТО.

Екомонитор е хипер локален систем за мерење на загадувањето во и други метеоролошки податоци во урбаните и екстра урбаните средини. Проблемот со воздухот го имаме сите. Неспорно е дека е загаден. Оттаму и нашето мото, односно мотото на проектот „Борбата против загадување почнува со неговото мерење“.

Идејата е сите податоци да бидат достапни за сите.

Со тоа ќе се постигне една мрежа на сензори кои на неколку минути ќе испраќаат податоци до централни сервери, ќе се мерат гасови, притисоци, влажност на воздухот, ПМ честички, амбиентални звуци итн…

Со овој проект Македонија ќе дојде и ќе избие во регионот на најдобро опремените држави во поглед на мерењето на загадувањето на воздухот. Но ова не е најбитната работа. Битна е прогнозата на загадувањето.

По извесно време со податоци ќе можеме да предвидиме какво ќе биде загадувањето во одреден ден, во одреден час.

Со Екомониторот користиме сензори кои се со највисок квалитет. Ние сме горди на тоа. Се надеваме на соработка со сите засегнати страни. Од министерство до локални самоуправи… Цената е многу пристапна со оглед на тоа што се добива, изјави во Утрински брифинг, Петар Орданоски, млад иноватор.

Веста е преземена од Слободна.ТВ – Утрински брифинг. Линк до оригиналната содржина